UBK håller bl a kurser och öppna träningar i agility där alla medlemmar är välkomna att delta. Vi anordnar också träningstävlingar samt KM i agility. Under utomhussäsongen håller vi till på klubbens agilityplan och under vinterhalvåret tränar vi i ridhus. Alla som är medlemmar i UBK får fritt träna på klubbens agilityplan undantaget då planen är bokad för exvis kurser och öppna träningar. Du bör ha gått en nybörjarkurs eller ha motsvarande kunskaper om agility innan du tränar på egen hand på planen.

Om du är nyfiken på vad agility är eller vill träffa ”agilityfolk” så är du varmt välkommen att besöka någon av våra öppna träningar, då finns en ansvarig från klubben på plats som kan berätta mer om klubbens agilityverksamhet. Datum och tider för våra öppna träningar och träningstävlingar finns i facebookgruppen ”UBK Agility”.

Blåbärscup 2020 (inställd tillsvidare)

Träningstävlingarna som ingår i blåbärscupen är en utmärkt övning för dig och din hund att känna på att tävla under enkla former och framförallt ha roligt. Alla medlemmar i UBK/UHU är hjärtligt välkomna. Blåbärscupen är öppen för hundar som uppnått minst 15 månader men ej tagit sin första pinne i klass 1. (Tar man pinne under pågående cup får man så klart fortsätta säsongen ut). Givetvis får de som börjat tävla och plockat sin första pinne eller kommit ännu längre får vara med och deltaga men utom tävlan. Resultatet från deltävlingar räknas ihop och i slutet av säsongen utses en blåbärsvinnare i respektive storleksklass. För att ha möjlighet att slåss om cupvinst krävs att du deltagit i minst en tredjedel av deltävlingarna. Blåbärscupen består av ett antal deltävlingar då vi träffas och bygger upp en blåbärsbana, innehållande endast låga hopphinder och tunnlar.

Agilitycup 2020

Träningstävlingarna som ingår i agilitycupen är prestigelösa och en utmärkt övning för dig och din hund innan ni ger er ut i större sammanhang. Syftet är framförallt att få träna under tävlingslika förhållanden och man behöver inte ha tävlingsambitioner för att delta. Alla medlemmar i UBK/UHU är hjärtligt välkomna. För att få delta i cupen måste hunden fyllt minst 18 månader. Svårighetsgraden på banorna varierar men motsvarar ungefär klass 2.  Resultatet från 10 av 12 deltävlingar räknas ihop och i slutet av säsongen utses en cupvinnare i respektive storleksklass. För att ha möjlighet att slåss om cupvinst krävs att du deltagit i minst fyra av de tolv deltävlingarna.

Regler och poängberäkning får Blåbärscupen och Agilitycupen

Cupen avgörs i följande “klasser”:

 • XSmall/Small
 • Medium
 • Large/XLarge

Med anpassad hinderhöjd dvs. XS hoppar på sin höjd 10–20 cm; Small 20–30 cm; Medium 30–40 cm; Large 40–50 cm; XL 50–60 cm,  för blåbärscupen gäller minimihöjden.

Om hunden inte blivit inmätt kan så är det bra att göra en officiell inmätning av en agilitydomare, så att du vet vilken klass din hund ska start i!

Alla som deltar hjälps åt att bygga bana samt att vara funktionär under träningstävlingen.

Vid varje tillfälle kör alla två lopp var på samma bana med bedömning enligt de officiella agilityreglerna. Det bästa av de två loppen ingår sedan i cuperna. Vill man bara träna sin hund under tävlingslika förhållanden och exempelvis belöna med godis är detta tillåtet, detta resulterar dock i diskning (=5p). Eventuella protester skall meddelas TT-ansvarig på plats, inga protester mottages i efterhand. Vi eftersträvar att få en så jämn fördelning mellan hoppklass och agilityklass (ej blåbär) som möjligt. De tre bästa ekipagen i respektive storleksklass får pris!

Du som har en hund som är 8 år eller äldre kan ställa upp i “veteranklass” i Agilitycupen med din hund. Denna klass avgörs på samma bana som övriga cupen med skillnaden att XLhundar tävlar på largehöjd; largehundar tävlar på mediumhöjd, mediumhundar tävlar på smallhöjd osv. I slutet av säsongen utses en “veteran-cupvinnare” d v s samtliga storleksklasser tävlar mot varandra i veteranklass.

Kostnad: Ingen

Poängberäkning:

 • 5 p för deltagande
 • 5 p om man tar sig runt utan att bli diskad
 • 5 p för ett felfritt lopp
 • 3p till vinnaren, 2p till 2:an, 1p till 3:an

Om du ännu inte är tävlingsklar så kom och titta, eller välj att köra några få hinder på banan! Det är ett bra sätt att börja vänja hunden vid tävlingsmiljön och när du sett hur det fungerar kanske du själv vill ställa upp nästa gång!

Vi tillämpar de nya agilityreglerna som trädde i kraft 2017-01-01.

Frågor

Om du har frågor om agility så kontakta oss på vår mejl  eller följ oss på facebook.

Lite trivselregler

 • Agilityplanen får inte användas som rast- och lekhage.
 • Låt inte din hund kissa på hindren.
 • Plocka upp efter din hund när du rastar i närområdet.
 • Visa hänsyn till övriga ekipage, låt inte din hund hälsa utan att först fråga.
 • Om någon tränar sin hund lös på planen, fråga innan du går in.
 • Var rädd om hindren.
 • Ha roligt.